Udgivet i Artikler

På vandretur i naturen - 8 stykker udstyr der er vigtige at have i orden

Af Windbreaker.dk

Vandring er blevet utroligt populært henover de seneste år. Især epidemien i 2020 og 2021 har været med til at bringe folks indre naturmenneske op til overfladen. Der var pludselig tomme hverdage, der skulle fyldes. 

På en måde var det egentlig en positiv udvikling, da det samtidig har øget vores opmærksomhed mod klimaet og naturens helbred generelt. 

Få styr på de vigtigste ting

Nu står du så sikkert og er træt af at kigge misundeligt på den voksende outdoor-verden på de sociale medier. Du vil også prøve det der vandretur. 

Inden du begiver dig for langt ud i ødemarken og bestiger det nærmeste bjerg, er der dog lige nogle ting, der er vigtige at få på plads. Medmindre du altså satser på at begive dig ud i dybe samtaler med en fodbold og kalde dig selv for Tom Hanks.

Rygsækken

Det allerførste, der af gode grunde er godt at have på plads, er rygsækken. Uden den kommer du ikke langt og en kuffert er bare besværligt. 

Dit valg af rygsæk kommer helt an på, hvilken tur du skal ud på. Skal du kun afsted i nogle timer, er en 30 liters rygsæk helt fin. Hvis du har en gammel skolerygsæk eller lignende, behøver du ikke købe nyt. 

Til weekendturen er der derimod brug for mere plads, da du også skal have telt og soveudstyr med. Her kan det godt være, du skal investere i en rygsæk på 45-60 liter.

På de helt lange ture i eksempelvis den svenske ødemark er det en god idé at kigge efter noget i størrelsesordenen 75 liter. 

Hvilket rygsæk-brand du vælger er sådan set lige meget, så længe den sidder godt og holder til vægten.

Vandresko- eller støvler

Her kommer du til at hive den store pung frem. Det er vigtigt at have nogle ordentlige sko eller støvler - endnu vigtigere på lange ture med meget vandring. Almindelige sko er ikke lavet til den slags strabadser, de kommer ud for i naturen. Du skulle nødigt stå med gennemslidte og hullede såler i slutningen af turen.

Det er en smagssag, om du vælger sko eller støvler. Sko er ofte lettere og har bedre bevægelighed, men chancen for at vrikke om er større. Støvler er tungere, men du risikerer ikke at stå med våde fødder og chancen for at vrikke om er mindre.

Tænk også over, om du mest skal bruge dem på vejene og tørre områder eller om ruten byder på mudder og vådområder.

Et køb, du ikke kommer til at fortryde, er en vandrestøvle i ægte læder. De holder et helt liv, hvis du passer godt på dem. Læder er desuden naturligt vandtæt.

Ordentligt tøj

I naturen er tøjet din eneste beskyttelse mod vandreturens mange udfordringer - lige fra regn til insekter. Det er også tøjet, der er afgørende for, om du får en god eller dårlig oplevelse. 

Til vandreren findes der heldigvis et hav af valgmuligheder: Vandrebukser, vandreskjorter, sågar vandreunderbukser. Ordet vandre er dog ikke bare noget, der sættes foran for at sælge mere. 

Vandretøj er lavet i kunststof, såsom polyester og nylon, hvilket gør det behageligt og åndbart at vandre i. Det transporterer også sveden ud i de yderste lag, så du ikke sjasker rundt på stierne i vådt tøj.

Er du mere jagttypen eller en der bare godt kan lide en hyggelig dag foran bålet med snobrød og pølser, så er jagttøj nok et bedre valg. Jagttøj er netop lavet til at gøre længere ophold i naturen behageligere. Her er det nemlig vigtigt at kunne holde varmen, da du ofte sidder stille lang tid ad gangen.

Teltet 

Selv hvis du har planlagt at sove i shelters på turen, er det stadig fornuftigt at tage et eller andet form for telt med. Du kan ikke altid være sikker på at finde et ledigt shelter. Selv hvis du booker et, er det ubehageligt og en smule uetisk at smide folk væk, hvis de allerede har pakket alt deres udstyr ud.

Når du vælger et telt, passer et 3-sæsonstelt til de fleste situationer i Skandinavien og er rigeligt i det danske vejr. Der findes selvfølgelig vintertelte, men de er kun til ekstremt vejr. Så tænk dig om, inden du køber et af dem. 

Den eneste forskel mellem 3-sæsons telte og vintertelte er i det store hele, at vintertelte har flere og stærkere teltpæle, der kan modstå vindstød og en tykkere teltdug, der kan holde til et godt læs sne. Det gør dem dog også tungere. 

Så i langt de fleste tilfælde er et 3-sæsonstelt fint.

Et godt sovesystem

Sovepose, liggeunderlag, bum! Eller hvad? 

Et godt sovesystem kommer an på så meget og er samtidig ret individuelt. Du kan faktisk godt holde dig varm i en 3-sæsons sovepose hele året i Danmark, hvis du ikke er en, der bliver kold om natten.

Et godt sovesystem indeholder som minimum en sovepose, et liggeunderlag og eventuelt en pude. 

Telter du om vinteren så medbring et ekstra liggeunderlag, en lagenpose som er en slags sok, du kravler ind i soveposen, en hue, varmt undertøj og sokker.

Mad og drikke

Det siger sig selv, at man skal have mad på turen. Hvad du vælger, er dit eget valg. 

Du kan vælge de nemme retter i din nærmeste outdoorbutik eller lede efter varer, som ikke behøver køl, på hylderne i dit lokale supermarked, hvis du hellere vil tilberede din egen mad.

Det gør ikke noget, at det ikke er det sundeste mad. Kroppen skal nok forbrænde det igen. Faktisk er energibarer eller en pose M&Ms den perfekte tur snack.

Det eneste, der er vigtigt, er, at du medbringer nok. Allerhelst bør du tage mad med til mindst én dag mere end, du har planlagt. Det samme gælder for vand: Ca. en liter mere end du tror, du har brug for. Så kan du altid klare dig i en nødsituation.

Førstehjælpsudstyr

Apropos nødsituation kan man ikke tage på vandretur uden førstehjælpsudstyret. Det er forhåbentlig noget, du aldrig får brug for, men det er stadig fornuftigt at have med, hvis du befinder dig langt væk fra civilisationen. 

Når der er langt til hjælpen, er du nødt til at kunne klare den, indtil hjælpen kommer.

I førstehjælpstasken kan du også medbringe en kniv og lighter, tændstikker eller tændstål, da disse ting kan være godt at have med sig, når det virkelig gælder.

Kort og kompas

Måske er du ikke den største navigatør, men kort og kompas er stadig relevant. Har du bare en nogenlunde idé om, hvilke pejlemærker du skal lede efter i forhold til dem, der er på kortet, så kan det være din redning.

Man kan ikke altid stole hundred procent på sin telefon, da du kan ende langt væk fra alting uden signal. Desuden er telefoner kendt for at løbe tør for strøm. Så medbring gerne et kort - købt eller udprintet. Bare for din egen skyld.

Og med disse ord burde du nu være klar til at tage på din første eller næste vandretur. Efterhånden som du får erfaring, finder du også ud af, hvilke ting du kan undvære og hvilke andre ting du gerne vil have med.

Tag skridtet og hav så verdens bedste vandretur.

Find det du mangler på windbreaker.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 805 produkter fra mere end 36 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.466 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-12-03 09:08:49.

805
Produkter
36
Forhandlere
1.466
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.